Hvilke metode for hårfjerning er best? – Alvaskin

Skrevet av Stine Hallsten |  3 minutter lesetid

Hvilke metode for hårfjerning er best?

De fleste kvinner, og stadig flere menn, foretrekker å fjerne uønsket hårvekst ved hjelp av ulike metoder. Selv om barbering og voksing er metoder du sikkert kjenner til finner det langt flere metoder for hårfjerning. Undersøkelser viser at kvinner fjerner uønsket kroppshår i en gjennomsnittlig periode på 53,6 år ved hjelp av ulike metoder, dette er mye tid! Jeg vil i denne guiden gå gjennom de mest vanlige metodene for hårfjerning slik at du kan finne en metode som passer for deg. 

For hver at metodene vil jeg her forklare hvordan metoden brukes for hårfjerning før jeg ser på fordeler og ulemper med metoden. Til slutt vil jeg trekke fram hvor mye tid og penger metoden krever - her vil du bli overrasket!

INNHOLD

 • Barbering for hårfjerning
 • Voksing for hårfjerning
 • IPL for hårfjerning
 • Oppsummering

Barbering for hårfjerning

Barbering er fjerning av hår ved å bruke en barberhøvel eller en hvilken som helst annen type bladredskap for å skjære håret ned på nivå med huden. Metoden er blant de mest vanlige metodene for hårfjerning og praktiserer både av menn og kvinner. Barberblader finnes i ulike formater, alt fra rimelige engangsbarberhøvler til mer avanserte elektriske høvler.

Leggene er svært vanlig å vokse, her er det enkelt å komme til

Fordeler med barbering

 • Smertefritt gitt at du passer på å ikke kutte deg
 • Effektivt når man er på farten
 • En behandling tar kort tid å gjennomføre

Ulemper med barbering

 • Hårene vokser raskt ut igjen
 • Kan føre til kløe, utslett og sår hud
 • Kan gi inngrodde hår, røde prikker og kviser

Hvor mye koster barbering?

Tid: Barbering er en av de metodene som tar lengst tid fordi man må gjøre det svært ofte, da hårene raskt vokser ut igjen. Studier vider at kvinner i gjennomsnitt bruker 10,9 minutter per gang de barberer seg, og de barberer seg i gjennomsnitt 12 ganger per måned. Per måned blir dette altså 131 minutter, eller da 2 timer og 20 minutter per måned. Over 5 år bruker kvinner altså 130 timer på å barbere seg, det er 5,5 døgn!

Penger: Selv om en høvel kanskje ikke oppleves kostbart blir de raskt sløve og må byttes ut. I tillegg til høvler trenger mange også å handle inn barberskum og kremer - også disse må kjøpes inn hyppig. Dette er hverken bra for miljøet eller lommeboken din. Rapporter viser at kvinner i gjennomsnitt bruker 100.000kr gjennom et livsløp på barbering. Over 5 år blir dette 8500kr.

Voksing for hårfjerning

Voksing er en metode for hårfjerning som går ut på å fjerne håret fra roten. Dette gjøres ved å la et belegg av et klebrig stoff, som for eksempel voks, feste seg til kroppshåret før man så river dette av slik at roten slipper taket. Håret fra hårsekkene som blir vokset vil ikke komme tilbake på flere uker. Enkelte ser imidlertid hår vokse raskere tilbake, men dette er hår fra andre hårsekker som vokser ut som et resultat av at noen av hårene er i en annen vekstsyklus.

Voksing kan gjøres hjemme eller i klinikk. Fellesnevneren er at det kan være smertefult.

Fordeler med voksing

 • Det tar lang tid før hårene vokser tilbake
 • Etterlater en silkemyk hud
 • Fjerner også døde hudceller

Ulemper med voksing

 • Kan være ekstremt smertefult
 • Svært dyrt (både hjemme og i klinikk)
 • Krever lange hårstubber for å fungere

Hvor mye koster voksing?

Voksing kan gjøres hjemme eller i klinikk og prisen vil her komme an på hvilke metode man velger. La oss først ta klinikk. 

I klinikk
betaler man normalt for å vokse et spesifikk område, hvor små områder er langt billigere enn større. Vi kan dele inn i tre størrelser. Liten voks (En av disse; Overleppe, kinn, hake, nese, ører) koster rundt 300kr, medium voks (En av disse; Bryn, armhuler, bikinilinje, lår etc) koster normalt 400kr mens en stor voks (En av disse: Brasiliansk, lår og legger, hele magen eller hele ryggen) koster normalt 600kr. Frekvens på voksing varierer fra person til person, men i gjennomsnitt vokser kvinner seg hver 5. uke. La oss her ta utgangspunkt i en stor voks, over 5 år betaler man hele 31.200kr.

Voksing hjemme er noe rimeligere, men også her kreves det mye utstyr. Her kan man velge om man ønsker å kjøpe avanserte vokseutstyr eller enkle strips fra for eksempel Veet. For dette eksempel tar vi utgangspunkt i voksstrips. En pakke strips koster gjerne rundt 100kr og fåes enkelt kjøpt på de fleste matbutikker. Pakkene inneholder normalt 20 strips, for å sammenligne mot voksing i klinikk antar vi at vi også her gjør en stor voks og da bruker hele pakken, som betyr at vi må kjøpe ny hver 5. uke. Over 5 år koster voksing hjemme fra 5.200kr

IPL (intense pulserend lys) for hårfjerning

IPL står for Intenst Pulserende Lys og er en teknologi som i dag benyttes både i klinikker og gjennom apparater til hjemmet. Teknologien fungerer ved at maskinen sender ut et lus mot huden. Lyset absorberes i hårsekken og melaninet, hårets pigment, noe som fører til at syklusen av hårvekster brytes. Ved bruk over tid vil teknologien sikre at håret ikke vokser fram igjen, og ved å gjenta behandlingen hver 60. dag holder man hunden fri for hår permanent. Apparatet kan brukes på hele kroppen.

IPL-behandling kan gjøre i klinikk eller hjemmefra, resultatene er ofte de samme

Fordeler med IPL

 • Ingen smerter
 • Svært rimelig over tid
 • Fjerner håret tilnærmet permanent

Ulemper med IPL

 • Krever en engangsinvestering på 2000-4000 kr
 • Krever strømforsyning
 • Fungerer ikke på helt mørk hud eller helt hvite/grå hår

Hvor mye koster IPL?

Som hos voksing varierer prisen på IPL-behandling på hvorvidt man gjør behandlingen i klinikk heller hjemme. 

I klinikk
koster det normalt mellom 500kr-2.500kr avhengig av hva som skal behandles og hvile klinikk man besøker. For dette eksemplet tar vi utgangspunkt i gjennomsnittet av de to toppunktene, her 1750kr. For vedlikehold anbefales det en behandling hver 60. dag. Over 5 år tilsvarer dette hele 75.000kr!

Som vi ser er IPL i klinikk ekstremt dyrt, heldigvis finnes det et bedre alternativ - nemlig å gjøre behandlingen hjemme. Teknologien bak IPL har vært tilgjengelig for hjemmebruk i flere og er akkurat like trygt og effektivt som i klinikk. Et IPL-apparat for hjemmebruk koster normalt et sted mellom 2000kr og 5000kr. Apparatene er relativt like, men kan ha ulik brukervennlighet, og dest beste av alt: Disse varer lenge! Vår Alvaskin varer eksempelvis i hele 10år med normal bruk. Den koster 2000kr og over 5 år vil IPL hjemme da koste kun 1000kr.

Oppsummering

Vi har i denne artikkelen sett på tre av de mest kjente metodene for hårfjerning. Her har vi sett på hvordan metodene fungerer, fordeler og ulemper med metodene og til slutt hvor mye man må investere i tid og penger. Voksing peker seg ut som den mest smertefulle, barbering som den som tar mest tid og IPL som den metoden som er billigst over en periode på 5 år. 

Den enkleste, mest effektive måten å fjerne uønsket hår:

Alvaskin® IPL Hårfjerner

2.699 kr

Fjern hår uten barberhøvler, voksing eller dyr behandling i klinikk. Få en silkemyk hud hele året med Alvaskin IPL Hårfjerner.

LES MER OM ALVASKIN IPL