Inngrodd hår: Behandling og forebygging – Alvaskin

Skrevet av Stine Hallsten |  5 minutter lesetid

Inngrodd hår: Behandling og forebygging

Inngrodd hår er en betennelsesreaksjon i huden, ved at hår vokser inn under hudoverflaten. Inngrodd hår kan være plagsomt, men ofte kun av kosmetiske grunner. Hårfjerning, spesielt barbering, er en vanlig årsak til tilstanden.

INNHOLD

  • Hva er inngrodde hår?
  • Hva forårsaker inngrodde hår?
  • Behandling av inngrodde hår
  • Infeksjon i et ingrodd hår
  • Unngå dette hvis du har ingrodd hår
  • Slik unngår du inngrodd hår
  • Når bør man oppsøke lege?

Hva er inngrodde hår?

Du får inngrodde har når hårstrået vokser tilbake i huden i stedet for opp til overflaten. Det kan skje når håret har blitt barbert, vokset eller nappet.

Når et inngrodd hår utvikler seg, kan du merke små, runde flekker som kalles papuler. En papul er en utslettsflekk som vanligvis er mindre enn 0,5 cm i diameter og som er hevet over hudens nivå. I tillegg til papuler kan man også se pustler, som ligner en papul men med puss i toppen, svært lik en kvise. Papuler og pustler foreligger ofte om hverandre. I noen tilfeller kan huden rundt det inngrodde håret bli mørkere. Dette er kjent som hyperpigmentering.

Enkelte har en høyere risiko for å få inngrodde hår. For eksempel har personer med tykt, krøllete hår en tendens til å utvikle inngrodde hår oftere enn personer med tynt hår. Dette gjelder spesielt med kjønnshår, som har en tendens til å være grovere enn hår på hodet eller resten av kroppen.

Inngrodde hår kan være både sjenerende og smertefult

Hva er forårsaker til inngrodde hår?

Inngrodde hår er ofte et resultat av ønske om å fjerne uønsket hår med ulike metoder. Barbering er ven vanligste årsaken men også andre metoder for hårfjerning kan gi inngrodde hår.

Når du fjerner hår, vokser det vanligvis tilbake som normalt og fleste hår vil vokse opp gjennom huden uten å forårsake problemer. Andre hår kan vokse under huden. For eksempel når du barberer deg, kan det nybarberte håret krølle seg når det vokser ut og isteden vokse inn i huden din.

Når håret vokser tilbake i huden, reagerer kroppen ved å behandle håret som om det var et fremmedlegeme. Det er da symptomene begynner, inkludert smerte, kløe, rødhet eller/eller hevelse.

Barbering. Det nybarberte håret krølle seg og ikke komme opp til overflaten. Sikre å alltid benytt skarpe barberblader eller benytt andre metoder for hårfjerning

Voksing. Ved voksing kan det skje at ikke hele håret hårsekken blir fjernet. Når håret så vokser ut kan det vokse feil og utvikle deg til å bli et inngrodd hår.

Barbering og voksing er begge metoder for hårfjerning som kan gi inngrodde hår

Behandling av inngrodde hår

I de fleste tilfeller trenger du ikke å behandle inngrodde hår. De vil ofte finne veien ut på egen hånd og plagene blir borte.

Hvis situasjonen ikke løses av seg selv ved at hårene vokser opp fra huden kan et av følgende behandlingsalternativer være aktuelt.

I de fleste tilfeller trenger du ikke å behandle inngrodde hår. De vil ofte finne veien ut på egen hånd og plagene blir borte.

Hvis situasjonen ikke løses av seg selv ved at hårene vokser opp fra huden kan et av følgende behandlingsalternativer være aktuelt.


Sett hårfjerningen på pause
La det berørte området hvilke

Påfør varme kompresser
Opplev en lindrende følelse

Bruk betennelsesdempende kremer
Fåes kjøpt på apoteket

Reseptbelagte kremer
Snakk med din lege 

Infeksjon i et ingrodd hår

Hvis det inngrodde håret blir infisert, kan hevelsene være smertefulle og fylt med pus. For å behandle infeksjonen kan det være nødvendig å oppsøke lege.

Legen din kan skrive ut en antibiotisk salve eller vask. Hvis infeksjonen er alvorlig, må du kanskje også ta et antibiotika i pilleform.

Unngå dette hvis du har ingrodd hår

Her er noen ting du må unngå hvis du har et inngrodd hår:

  • Klø, plukke eller fikle med det ingrodde håret. Det kan føre til betennelse og infeksjoner.
  • Ikke klem ut puss, også dette kan føre til betennelse og infeksjon.
  • Ikke grav under huden. Hvis du prøver å fjerne håret, gjør det forsiktig slik vi har anbefalt tidligere i denne artikkelen.

6 tips for å unngå inngrodde hår

Den er allmenn kjent at den beste måten å forhindre inngrodd hår på er å ikke vokse, barbere eller nappe hår. Hvis du likevel ønsker å fjerne uønskede hår, følg disse 6 tipsene for å unngå inngrodd hår.

1. Slutt å fjern håret i det området du plages
Slutt å vokse, barbere eller nappe hår i det området der du opplever ett eller flere inngrodde hår til problemet er borte.

Fortsetter du å barbere vil det kunne komplisere området. Unngå også å klø deg eller nappe hår på det plagede området. Barbering, kløe og napping kan i ytterste konsekvens føre til hudinfeksjoner og arr.

2. Påfør varme kompresser
Plasser varme kompresser på det berørte området. Du kan også gni en våt vaskeklut eller en myk tannbørste i en sirkelbevegelse over huden.

3. Trekk forsiktig ut håret
Dersom du kan se håret dukke opp over hudenoverflaten kan du trekke håret ut. Bruk da steril pinsett eller en nål for å trekke det forsiktig ut.

Prøv å ikke nappe håret helt ut før området rundt har grodd, ellers vil huden kunne gro over håret igjen. Pass på å ikke grav deg inn i huden din. Å bryte gjennom huden kan forårsake infeksjon.

4. Fjern død hud
Vask og skrubbe forsiktig rundt det inngrodde håret for å hjelpe håret til å vokse tilbake til overflaten. Hvis det ikke virker, kan legen din skrive ut et legemiddel som kan hjelpe døde hudceller til å løse seg opp raskere.

5. Bruk kremer for å redusere betennelse
Hvis det inngrodde kjønnshåret forårsaker mye rødhet og betennelse, kan legen din skrive ut en type krem på resept. Ved anbefalt bruk kan behandlingen redusere hevelse og irritasjon rundt håret.

6. Bruk reseptbelagte kremer
Reseptbelagte kremer kan framskynde prosessen med fjerning av døde hudceller. De kan også bidra til å raskere fjerne mørke hudflekker som dannes på grunn av inngordde hår. Du trenger resept fra legen din for å skaffe dette. Vær obs på at disse medisinene kan forårsake tørr hud.

 → Les mer om Norges #1 IPL apparat, Alvaskin IPL Hårfjerner, HER.

Når bør man oppsøke lege?

Et inngrodd hår her og der er ikke noe å være bekymret for. Å følge de forebyggende trinnene som er beskrevet ovenfor kan hjelpe deg med å unngå inngrodd hår i fremtiden. Når det er sagt, kan det være lurt å snakke med legen din dersom:

Du får ofte inngrodde kjønnshår. Legen din kan hjelpe deg med å finne en behandling for å forhindre fremtidige problemer.

Du har opplever å ha unormalt mye kroppshår. Hvis du opplever å ha en unormal eller uvanlig hårvekst anbefaler vi å besøke legen for å utrede om du kan ha noen form for helseproblemer som gir utslag i hårveksten.

Den enkleste, mest effektive måten å fjerne uønsket hår:

Alvaskin® IPL Hårfjerner

2.699 kr

Fjern hår uten barberhøvler, voksing eller dyr behandling i klinikk. Få en silkemyk hud hele året med Alvaskin IPL Hårfjerner.

LES MER OM ALVASKIN IPL